Перше ток-шоу проекту "Великі Українці" відбудеться 16 листопада, у п'ятницю, о 21:30 телеканалі "Інтер".
У студії знаходитиметься аудиторія (200 осіб), що представляє все населення України (вибірка КМІС), а також Велика рада - впливові й авторитетні люди з різних сфер діяльності - від культури до науки.
Під час першого шоу за допомогою ведучого (Савік Шустер) та ведучої (чекайте на сюрприз) визначать критерії та параметри (або ж їхню відсутність?), за якими вся країна зможе голосувати за своїх великих співвітчизників. Одразу після завершення шоу голосування буде оголошено відкритим.
Протягом місяця, задіявши пошту, sms, Інтернет, гарячу телефонну лінію, українці обиратимуть 100 великих співвітчизників. На цім завершиться перший етап проекту.
На наступному етапі з сотні визначиться десятка великих українців, а згодом жителі України оберуть Найвеличнішого Українця в нашій історії. Його ім'я пролунає на фінальному шоу програми навесні 2008 року.
Перед запуском проекту команда "Інтера" поцікавилася у відомих особистостей, кого вони вважають великими українцями:
Вєрка Сердючка: Це однофамільці Тарас Шевченко та Андрій Шевченко. Вони дуже багато зробили для України.
Святослав Вакарчук: Я сподіваюся, що ми разом з Вами виберемо їх аж 100!!! Хотілося б, щоб там було побільше інтелектуалів, людей, що дійсно зробили багато для України як нації та змінили її обличчя. А можливо, й обличчя всього людства. Що більше вчених, філософів, історичних діячів і що менше ситуативно популярних сучасників буде в цьому списку, то більше зрілою буде нація, яка їх обрала. Користуючись термінологією маркетингових опитувань - перше назване мною ім'я - Іван Франко.
Володимир Гришко: Без усякої лести можу назвати Віктора Ющенка. Він першим змусив весь світ визнати геноцид проти українського народу. Адже скільки років говорили, що не було злочину проти нашої нації, а він був. Ще великий наш співак Дмитро Гнатюк, зірка української опери Євгенія Мірошниченко, академік Патон, десятки інших людей, яких ця програма зможе гідно висвітлити та на їхньому прикладі виховати наших дітей.
Гайтана: Великий українець... Так важко сказати... Кожен має відповісти по-різному. Мені здається, це моя мама. Найбільш кохана, найкраща, найдобріша, наймудріша, найвеличніша українка!
Олександр Пономарьов: Тарас Шевченко. Богдан Хмельницький. А з тих, хто зараз живе - це люди, які впливають безпосередньо на нашу історію - Віктор Ющенко і Юлія Тимошенко.
Наталя Могилевська: Великі українці - ті, хто дає нації культуру, економіку, дух. Таких дуже небагато. Патріотів, які не говорять, що вони патріоти, а дійсно багато роблять. Всі політики називають себе патріотами, але це всього лише бізнес, величезне бажання заробляти гроші та ще більше прагнення влади. Я навіть артистів багатьох знаю, для яких публіка вже давно стала гарматним м'ясом. Ви хочете, щоб я назвала прізвища? Леонід Кравчук, Андрій Шевченко (футболіст), Сергій Бубка, Кароль та Руслана - тому що вони їздили на Євробачення та принесли Україні славу. Віктор Пінчук: інші політики роблять такі виставки у себе вдома, а він зробив для людей.
Формат цієї програми був вигаданий BBC, в оригіналі вона мала назву Great Britons ("Великі Британці"). У Великобританії цей проект став не просто новим телешоу, а гучною загальнонаціональною акцією, яку реалізувало телебачення. Успішність проекту забезпечила велику цікавість до нього інших країн, таких як Франція, Німеччина, США, Канада, Фінляндія, Нідерланди, Португалія, Чехія, Болгарія, Південна Африка тощо.
У 2007-2008 проект буде реалізований в Україні силами телеканалу "Інтер".
"Великі Українці" поєднує у собі ток-шоу з інтерактивним опитуванням телеглядачів, а в міжпрограмний період - усіх громадян України щодо місця й ролі видатних державних і політичних діячів, військових, художників, учених, спортсменів, релігійних діячів тощо у національній і світовій історії.
Варто зазначити, що у кожній країні в ході проекту виявлялися абсолютно непередбачувані результати. Програма демонструвала різні особливості мислення та менталітету кожної нації. Наприклад, у Великобританії до першої десятки "Великих" не увійшла жодна особа з людей, що живуть зараз. Принцеса Діана зайняла третє місце, а королева Єлизавета ІІ - лише 24-те, а у сотні виявилося всього 13 жінок.
До старту програми Шустер та команда проекту провели попередні опитування ("праймеріз") серед населення країни, щоб зрозуміти, які критерії величі є важливими саме для українців. Опитування проходили як на площах великих міст (Київ, Ялта, Харків, Львів), так і у 12 університетах країни, отже, свою думку могли висловити найрізноманітніші верстви населення. До речі, у жодній з країн, де проходила програма "Великі", попередніх опитувань не було, так що це оригінальне нововведення до формату проекту.
Савік Шустер, ведучий проекту "Великі Українці": "Це те, що ми називаємо подієвим телебаченням. Це великий мультімедійний проект, в якому бере участь вся країна. Причому, навіть ті, хто, можливо, його не подивляться, напевно будуть активно обговорювати. Це загальнонаціональний проект, що дозволяє реально оцінити, що являє собою зараз Україна як країна, як нація, як суспільство".
Ганна Безлюдна, генеральний продюсер телеканалу "Інтер": "Вперше в Україні провідний телеканал придбав ліцензію не на розважальний, а на соціальний і навіть у чомусь освітній формат...
Цей проект, як ковток свіжого повітря, його фактично можна назвати системою само ідентифікації нації. Спочатку люди самі вирішувати, кого можна вважати українцем. Хіба це лише національність? Адже Україна - суміш культур, традицій, що формувалися сотні років. А кого вважати великим українцем? Лише того, хто тут народився, чи того, хто щось зробив для України, світу в цілому? Адже "великий" - йе не синонім "відомий". Наприклад, англійці оцінювали велич за такими критеріями: хоробрість, лідерство, співчуття. Які критерії важливі для нас? Якщо запитати про це мене, я замислюся. І будь-хто, мені здається, замислиться. Навіть якщо ми не відповімо на всі питання, то як мінімум їх поставимо собі. Згадаємо сотні імен людей, яких просто забули".
Пишемо свої прогнози стосовно Великого українця, дилимося враженнями від сотні загалом, додаємо своїх героїв!!!
ПС. І не забуваємо проголосувати!!!